Добавки (plugins) за Mozilla Firefox част 2


Ето и обещаната втората част от полезните добавки (plugins) за Mozilla Firefox. Тези за разлика от посочените в първата част ги считам за „незадължителни“ и всеки може да си ги сложи по избор. И така добавките са:

ABV Notifier – тази добавка показва, броя на получените писма във пощата ви в АБВ, долу в лентата на браузъра си. С нея няма нужда да проверявате през 10 минути дали сте получили очакваното писмо, добавката го върши сама и при получаването ви уведомява. Хубавото е, че поддържа повече от 1 акаунт, така че ако сте няколко човека, които използват 1 компютър, може да се настрои да показва пощите на всички. На български е и се поддържа от официалния екип на АБВ.

Mail.bg Notifier – същата като добавката за АБВ, поддържа същите функции само, че за пощата Ви в Mail.bg

Gmail Notifier – аналогична на горната добавка, само че за пощи в Gmail. Появява се също в долния ъгъл на браузъра. Преведена е на български.

Simple Mail – по същество това си е един пощенски клиент вграден в браузъра Ви. Поддържа POP, IMAP SMTP, проверка на пощата за интервал от време и уведомяване при получаване на ново писмо. Доста удобен и върши чудесна работа. Аз лично най-го харесвам заради възможността да видя директно какво пише в писмото или да изпратя e-mail, без да се налага да отварям съответната поща.

Cool Previews – тази джаджа отваря прозорец в прозореца на браузъра Ви, без да се налага да отваряте нови табове. Просто приближавате мишката до съответния линк и от страни ще се покаже едно малко синьо квадратче. Премествайки мишката върху него , ще се покаже и съдържанието на линка. Изключително удобна при търсения в Google или преглед на клипчета в Vbox.

Forecastfox – тази служи за показване на времето във Вашия град. Може да се настрои да стои на различни места браузъра. Показва времето за няколко дни напред. На български е, но при инсталацията трябва да се провери дали мерните единици са в метри и градуси по Целзий, защото поддържа и градуси по Фаренхайт и да не стане объркване.

QuickNote – често пъти, когато видя някоя интересна статия или мисъл в Интернет, ми се иска да си отбележа или копирам някой текст. До сега това ставаше с копирането на теста в някой текстов файл. Сега вече това е по-удобно с тази добавка. Само маркирате съответния текст и с десен бутон върху него го изпращате в предварително зададен текстов файл. Не се налага всеки път да правите нови и нови тестови файлове само, за да копирате 2 реда текст. Настройките на тази добавка се намират в меню Инструменти – Quick Note.

ScribeFire – скоро попаднах на тази добавка и съм изключително доволен от нея. Тя служи за публикации в блоговете. Поддържа почти всички известни блогове- WordPress, Blogger и др. Съдържа разширен тестов редактор, добавяне на клипове, картинки, форматиране на текст, предварителен преглед на написаното.

Truly Bulgarian Google.bg – тази добавка замества логото на началната страница на Гугул с българско такова. Вместо стандартното лого се появява лого с герба и цвета на знамето. Само за патриоти 🙂

Yoono – само за маниаци. Тази добавка поддържа повечето известни социални мрежи Facebook, My space, Twitter и др. Чрез нея можете непрекъснато да следите какво се случва във вашите профили в зададената мрежа.

Speed Dial – заемка от браузъра Оpera. Изпълнява функцията на лентата за бързо избиране на сайтовете, само че по-малко по-различен начин. Сайтовете се появяват в таб-а, като картинки. Първоначално при инсталирането поддържа само 9 сайта, но може да се разширят до повече от настройките.

Това са плъгините за Mozilla, които ползвам и препоръчвам. Разбира се, на официалния сайт има още хиляди други, така че всеки може да си инсталира това което му харесва. Имайте в предвид обаче, че прекалено многото добавки в малка или голяма степен водят до известно забавяне в работата на браузъра и “товарене” на компютъра, така че ги използвайте разумно.

3 коментара за “Добавки (plugins) за Mozilla Firefox част 2

  1. Много полезни добавки.Благодаря за добрият подбор.Трудно е да ги търсиш сам.

  2. Направо ми спаси живота, обмислях самоубийство заради тези нахални реклами 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s