Бог да я прости Chitanka-та!


Вчера геройски падна под ударите на ГДБОП, сайтът за споделяне и сваляне на книги chitanka.info . Водени от безмилостния борец Явор Колев, ГДБОП проведе „успешна операция по пресичане на пиратско разпространение на книги в Интернет пространството, посредством сайта „chitanka.info“ – цялата новина може да се види от mediapool

Нямам думи да опиша, колко съм горд от изпълнената поръчка на „Асоциация „Българска книга“, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи“ -както си пише и в статията. Свършиха ли се останалите кибер-престъпници, че посегнахте и на книгите бе! Един читав сайт имаше и него затрихте. За тези, които не знаят ще поясня, че в сайта  книгите се качваха на доброволни начала. Всяка книга е сканирана и обработена, което са десетки часове труд. За целия този труд, никой не искаше на потребителите и стотинка. Нерядко се случваше там да се намират и книги, които отдавна нямат тираж или са изчерпани по книжарниците. Беше удобен, защото предлагаше различни формати на книгите си и те можеха да се четат на компютър, електронна книга (има такива устройства) или телефон. Всичко беше подредено и изчистено, лесно можеше да провериш дали има дадено заглавие или не. Но „беше“, всичко това вече отиде в небитието. Не мога да разбера, дебелоглавието на родните издателски къщи – съгласен съм, има нарушаване на правата им в това спор няма, но защо по дяволите не измислите нещо, което да удовлетворява и двете страни. Вижда се, че има търсене на подобна услуга, но доколкото ми е известно нито едно официално издателство не предлага електронен вариант на издаваните от него книги. И в момента в който се появи някой, който да удовлетвори тези нужди на потребителите, те започват да действат като монополист и почват с мръсните номера.  Преди няколко месеца се намери 1 пич, който почна да сканира новите книги и ги пусна през сайта си срещу смс. Искаш нова книга, която струва 20-на лв. и я получаваш срещу смс на цена 2,40 или 4,80. За краткото си съществуване сайтът му  придоби доста голяма популярност. И какво се случи, вместо да си вземат поука и да почнат да предлагат електронни книги, книгоиздателите го хвърлиха на БОП-а. Вярно там нарушение на правата им имаше, защото човекът го правеше с комерсиална цел, но тук в случая с chitanka-ta – всичко си е доброволно. Хората, които ползваха сайта са хиляди и беше в неоценима помощ на голяма част от тях (имаше и различни учебници и помагала). Колко от тях могат да отделят от „големите“ си заплати да плащат за книгите, които се предлагат по книжарниците и са на средна цена 10-15 лв. бройката. Да не говорим, че голяма част от потребителите на сайта са студенти и ученици. Има един популярен лаф : „Лаком гъз, глава затрива!“ и още „Лакомията убива далаверата“ и точно това ще се случи с книгоиздателите, защото природата не търпи празно пространство. Закрихте този сайт, ще изникнат много други на негово място, защото „не се гаси туй, що не гасне“.

Можете да се присъедините към групите в Facebook обсъждащи същата тематика –група 1 и група 2

EDIT: Искам да добавя и един тънък момент, който ми убягна при писане на статията. Голяма част от книгите на сайта са сканирани, обработени и чак тогава качени. Ключовата дума в изречението е „сканирани“, което ще рече, че е имало налична книга от която да се сканира  информацията. Тази книга не е паднала от Марс, съответно е купена от книжарница, за което е платена цена. А както знаем, част от цената отива именно за авторските права. Така, че номера с ощетяването на издателските къщи с „милиони левове“, леко издиша. В дадения случай имаме, купена книга, преобразувана в електронен формат и разпространявана некомерсиална цел сред неограничен брой читатели. На същия принцип действат и библиотеките – купуват 1 бройка от дадена книга и я разпространяват сред  читателите.  Единствената разлика между този сайт и библиотеките е, че в библиотеката си плащаш потребителска такса, а тук имаш свободно разпространение. Ако издателствата са толкова на зор, защо не финансират изграждането на сайт, в който са достъпни голям брой книги в електронен формат и смъкването им да стане срещу смс или заплащането на някаква такса? Но както винаги в милата ни Родина, някои хора най-мразят да мислят. Лесно е да се направиш на мъж пред няколко уплашени хлапета, но е много трудно е да помислиш малко.

Реклами

9 thoughts on “Бог да я прости Chitanka-та!

  1. В този ред на мисли и аз да добавя една поговорка-„покрай сухото изгаря и мокрото“ Лавината на рушителството помита всичко по пътя си без оглед на съзидателност и полезност. Не важи принципа на избирателност и подбор. Така се е получило с настоящата кампания. Струва ми се, че имаш право да се ядосваш- изгодният и лесен достъп до литературно творчество е прекъснат. А би трябвало всяко положително начинание, стимулиращо навици за четене, да се насърчава.
    Аз нямам опит в четене на книги в електронен вариант по ред причини.Една от тях, например, е осезателното усещане на шумолене на хартия, физическия допир с печатния материал.Но приветсвам всичко новаторско, което подпомага четенето у дома и по път. Дано старейшините измъдруват компромисно решение на проблема някой ден…

  2. Аз също харесвам четенето на хартия. Голям кеф ми е да се опъна на кревата и да си чета книжката. Не разбирам, защо обаче трябва да се ограничаваме само до книжното тяло, при положение, че има и други алтернативи. Голям проблем е цените са доста високи. Пример – аз съм фен на Симеон Радев и на „Строителите на съвременна България“ имам първите 2 тома и в момента искам да си взема третия, който излезе наскоро. В зависимост от книжарницата струва между 30 и 50 лв. Или пък на Стефан Цанев – Български хроники – те са 4 тома, всеки от който струва някъде между 20-25 лв. При тези цени, колкото и да ми се иска, няма как да стане. Естествено е да предпочета да го търся безплатно или по-евтино в електронен вариант. Или пък книги, които не са видели преиздаване сигурно отпреди аз да съм се родил, защото нямало да се върнат инвестициите по тях. Веднага ще дам и пример – търсих да си купя книгата Боен клуб, сигурно повече от 4-5 години. Обиколих де-що антиквари имаше наоколо. Няма и няма. Няма и издание ново. Накрая я преиздадоха и свърши за дни. Другият проблем е, че и двете страни в случая са се запънали, като магаре на мост и няма никакъв диалог между тях. Не могат да се договорят и да предложат нещо смислено на потребителите си. Винаги има решение на даден проблем, в повечето случаи дори е повече от едно решението. Стига да има кой да го вземе.

  3. Не е ли възможно на принципа на взаимо-спомагателната каса почитателите на хубавата книга да си правят разменна борса?Често прочетеният екземпляр остава с години по рафтовете на домашните библиотеки, вместо да бъде в оборот и радва мнозина. Така ще се реши въпроса и с пространството за съхранение на книжнината. Едва ли има смисъл да складирваме всичко, което изчитаме. Наблюдавам как меломаните обменят постоянно различни носители на музика, без чувство за собственичество.Книгоманите могат да се поучат от това.

  4. Pingback: Реакции по случаят „Читанка.инфо“ « Истината такава, каквато можеше да бъде!?

    • Да така е, аз си я ползвам и до ден днешен. Но все пак обърни внимание, че публикацията е от 2010-та:)

  5. „Свършиха ли се останалите кибер-престъпници, че посегнахте и на книгите бе! Един читав сайт имаше и него затрихте“. Както казваше един мой учител: светът е пълен с идиоти!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s